Blog  

El capitalisme desbocat no és cristià

1225
29-05-2020

Voleu dir que el coronavirus i les emergències climàtiques cada cop més sovintejades no són símptomes clars de que cal repensar el funcionament de l’economia en el nostre món?

El sistema econòmic ja va quedar ben tocat amb la fallida de 2008, provocada per Wall Street. Tanmateix, ningú de Wall Street va anar a la presó, ni tampoc cap economista dels que no van saber veure la patacada va perdre el seu lloc de treball o va ser sancionat per això.

Amb els anys, hem anat sabent d’on van sortir els fons que van rescatar els bancs: dels impostos que paguem majoritàriament els ciutadans i que en principi havien d’anar a salvar les petites empreses.

El mestre Eckhart parlava sovint sobre la necessitat de compartir el pa, més que no pas guardar-se’l. En el seu comentari sobre el Parenostre podem llegir:

“El que no dóna a l’altre el que pertany a l’altre, no menja el seu propi pa, sinó el d’un altre...Quan mengem el pa que hem adquirit justament, mengem el nostre pa; però quan adquirim el pa amb males arts i de manera pecaminosa, no mengem el nostre pa, sinó el d’altres. Perquè res del que hem adquirit injustament és nostre.”

És rar trobar místics que parlin tan desacomplexadament sobre la relació entre la justícia i l’amor. La majoria de la gent prefereix sentir parlar d’amor que no pas sentir parlar de justícia. Però la veritat és que no es poden separar, perquè “la compassió vol dir justícia”, tal com diu Eckhart, seguint la tradició profètica d’Israel.

Un veritable místic és tant un amant com un amant de la justícia, perquè no hi pot haver compassió sense justícia, o bé com deia Eckhart, “no hi pot haver amor entre amo i esclau perquè no hi ha igualtat”. Per tant, “hem de treballar perquè arribi la igualtat”.

Predicant a la catedral de Colònia, que era la capital comercial de tota l’Europa de l’Est en el seu temps, Eckhart ens recorda com Jesús va expulsar els mercaders i els canvistes del temple. Deia que el temple és la nostra ànima. Desafiant als rics i poderosos, deia que la malaltia d’una “mentalitat de mercader” era robar l’ànima de la gent.

La mentalitat de mercader està dominada pel pensament del “quid pro quo”; sempre actua per al propi guany. Nosaltres, en canvi, hauríem d’aprendre a treballar “sense per què”, o bé treballar per estimar i viure.

El psicòleg Erich Fromm va dir que Eckhart va parlar de la neurosi millor que ningú. I un capitalisme desbocat no fa altra cosa que elevar més i més la neurosi.


0.0
Publicacions relacionades: Les dones cristianes de Catalunya alcen la veu
Economía Igualtat coronavirus Mestre Eckhart capitalisme amor mística justícia neurosi emergència climàtica

No hi ha cap comentari de moment...

Escriviu un comentari

El vostre correu electrònic no serà publicat.