Blog  

El temple és el cor de l'home

1243
27-04-2020

Avui vull compartir amb vosaltres un tresor que he descobert en acabar un llibre d’un teòleg i biblista que estic segur que esdevindrà un dels meus teòlegs de capçalera. Es tracta d’Eugen Drewermann (Alemanya, 1940). Com quasi tots, ell també és un teòleg a qui l’església vaticana ha foragitat de la seva ortodòxia. És ex-sacerdot i activista per la pau. També és psicoanalista. I el llibre que he acabat és “La parole et l’angoisse. Commentaire de l’Évangile de Marc” (Desclée, 1995). Es tracta d’un resum en francès (aprovat per l’autor) de la seva obra en dos volums en alemany “Das Markusevangelium. Bilder von Erlösung” (1987). Doncs bé, després de tot l’itinerari per l’evangeli de Marc vist des de la seva experiència com a biblista, sacerdot i psicoterapeuta (que us recomano vivament!), Drewermann acaba amb aquesta cita de Khalil Gibran, que us poso al final d’aquest post.

Dic que és un tresor perquè feia dies que buscava la manera de dir el que diu l’autor de “El profeta”. Perquè fa dies que m’incomoden a les xarxes socials els missatges “innocents” de “joves cristians” reivindicant el seu dret a (com diuen ells) “la santísima misa”. El padre Àngel, de Madrid, els deia l’altre dia que si tenien tantes ganes de Jesús, que el trobarien ajudant a repartir menjar i donar aixopluc a les persones sense llar. Un altre dels meus teòlegs de capçalera, José M. Castillo (també ex-sacerdot i expulsat de la càtedra per les jerarquies vaticanes), els recordava que els primers cristians no tenien temples i que es reunien a les cases, per cantar i sobretot compartir tot el que tenien.

I Khalil Gibran ho diu d’aquesta forma tan bella:

“Jesús no ha vingut pas des del centre del cercle de llum per destruir les llars dels homes i construir convents i monestirs sobre les seves runes. No ha convençut l’home fort perquè sigui monjo o sacerdot, sinó que ha vingut per propagar un esperit nou en aquesta terra, amb el poder de soscavar els fonaments de tota monarquia bastida sobre ossos i cranis humans...Ha vingut a destruir els palaus majestuosos, construïts sobre les tombes dels febles, i a enderrocar els ídols erigits sobre els cossos dels pobres. Jesús no ens ha estat enviat per ensenyar al poble a bastir esglésies sumptuoses i temples magnífics enmig de les barraques fredes i ensorrades i de les tristes ruïnes. Ha vingut per fer un temple del cor de l’home, un altar de la seva ànima i un sacerdot del seu esperit.

Aquesta era la missió de Jesús de Natzaret, i aquests són els ensenyaments pels quals l’han crucificat. I si la Humanitat fos assenyada, en aquest dia s’alçaria per cantar amb força el cant de la conquesta i l’himne del triomf.”

(K.Gibran, Les Secrets du coeur, Boucherville (Québec), Éd. De Mortagne, 1983, p. 137-138, traducció pròpia)

0.0
Gibran temple teòleg biblista psicoanalista Drewermann padre Àngel José M. Castillo santa misa

No hi ha cap comentari de moment...

Escriviu un comentari

El vostre correu electrònic no serà publicat.