Blog  

Les dones cristianes de Catalunya alcen la veu

1244
25-02-2020

El març feminista comença amb un acte per denunciar la discriminació contra les dones en el si de l’Església.

La Coordinadora catalana de dones creients i feministes ha convocat pel proper 1 de març un acte reivindicatiu a la porta de la Catedral de Barcelona. Prevista per les 11 del matí, la trobada servirà per presentar el manifest “Alcem la veu, per la igualtat i la no discriminació de les dones a l’Església” i les demandes concretes que traslladaran a la jerarquia de l’església catalana. L’acte s’emmarca en una campanya internacional i el manifest resta obert a adhesions.

La Coordinadora catalana de dones creients i feministes se suma als actes de març amb una convocatòria pròpia per denunciar les discriminacions i la vulneració dels drets a les dones dins l’Església catòlica, i per reivindicar la feina de les dones que des de fa anys lluiten des de dins per canviar la institució. La Coordinadora és hereva del Col·lectiu de Dones en l’Església que va néixer fa més de 30 anys però reivindica una llarga tradició de lluita que arrenca des de les primeres comunitats cristianes, i continua amb multitud de dones fundadores d’ordes, místiques, escriptores, poetes o filòsofes, però sobretot amb la tasca invisible de moltes dones de totes les edats, condicions i continents que han sostingut les comunitats i l’Església.

L'acte de l’1 de març s’emmarca dins la campanya internacional Voices of Faith que aixopluga d’altres com Overcoming silenci. En tots els casos es tracta de posar de manifest que la meitat dels catòlics són dones, mentre les decisions les prenen els homes. També destacar el moviment Votes for women, que exigeix que les dones de les congregacions femenines tinguin vot en els sínodes, com tenen els membres de les congregacions masculines.

La Coordinadora denuncia que l’Església, amb la seva indiferència, menysprea i silencia aquelles que majoritàriament la sostenen i recorda que les dones són majoria a les parròquies, les tasques de voluntariat o les entitats, però se les exclou dels espais de lideratge, responsabilitat i representació. Un dels aspectes clau d’aquesta exclusió —tot i que no és l’únic— és que les dones no podem ser ordenades. Les creients denuncien la poca presencia en càrrecs de responsabilitat a les diòcesis catalanes. A la de Barcelona només el 23% d’aquests espais és ocupat per dones. 

Hi ha un camí encetat però totalment insuficient. Com és sabut, no hi ha cap dona responsable de parròquia; en l’àmbit de la formació, no hi ha cap professora estable a la Facultat de Teologia de Catalunya; a l’Institut de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) les dones no arriben a un 25% i als seminaris no es compta amb elles.

La violència contra les dones a l'Església no és només simbòlica. L’exreligiosa nord-americana Doris Wagner va denunciar haver patit abús sexual i va treure a la llum la xacra de la violència sexual contra religioses. La Unió Internacional de Superiores Generals ha denunciat les diferents formes d’abús sexual i laboral.

La Coordinadora farà arribar una sèrie de demandes a la jerarquia catòlica: la fi de la cultura masclista i l’inici de plans d’igualtat dins l’Església, l’accés de la dona al diaconat i al sacerdoci, paritat en les secretaries, delegacions i altres càrrecs diocesans de responsabilitat, en els espais de representació de la institució i en els articles d’opinió dels mitjans de comunicació eclesials.

Les cristianes feministes consideren que és necessari canviar i millorar la formació teològica espiritual i emocional en general, però sobretot la dels futurs capellans, i demana que l’ensenyament dels textos i la tradició religiosa tinguin en compte la perspectiva de gènere, i paritat en la docència a la Facultat de Teologia, als Instituts de Ciències Religioses i als seminaris. Les dones creients demanen que l’Església aculli tota la diversitat de les famílies, d'identitats i orientacions sexuals, i valori de forma positiva el cos de les dones, la sexualitat i les relacions amoroses.

Les cristianes feministes reivindiquen una Església menys jeràrquica, menys clerical i més plural i recorden que cap ideologia fonamentalista o d’extrema dreta es pot apropiar de l’Església ni defensar un sistema tradicional i conservador dels rols de gènere. Ja hi ha moviments, comunitats, congregacions religioses, que actuen i es mostren com a espais sense discriminació i que eduquen o formen amb criteris d’acord amb el feminisme, la democràcia real i les relacions horitzontals entre les persones.

La Coordinadora Dones Creients Alcem la Veu estem en relació amb plataformes que s’han creat a nombroses ciutats com Madrid, Saragossa, Sevilla, Granada, Córdoba, València, Santiago de Compostel·la, Bilbao, etc. on també es convoquen concentracions l’1 de març , per reclamar la igualtat i la no discriminació de les dones a l’Església.

Més informació i entrevistes: www.alcemlaveu.org
Manifest “Per la igualtat i la no discriminació de les dones a l’Església”: www.alcemlaveu.org/manifest
Correu electrònic: donescreients8m@gmail.com
Telèfon: 685 972 949

0.0
Dones cristianes de Catalunya Igualtat Església Coordinadora catalana de dones creients i feministes

No hi ha cap comentari de moment...

Escriviu un comentari

El vostre correu electrònic no serà publicat.