M’agradaria compartir l’últim escrit d’un dels meus teòlegs de capçalera, de qui ja us he parlat moltes vegades: Matthew Fox. Va ser dominic i professor de teologia fins que l’amic Ratzinger el va fer fora: tota una carta de presentació ben favorable, al meu entendre!
Anem-hi. Avui en Matthew recomana una sèrie de pràctiques espirituals en aquest temps de pandèmia que ens ha tocat viure. La pregunta seria: què podem fer per resistir la desesperació i la depressió en el confinament?
La primera cosa seria expandir la pròpia consciència per incloure els altres, la Terra i el Cosmos per tal d’obtenir una consciència més expandida sobre les nostres pròpies pors i inseguretats.
Altres coses:
Practicar la humilitat. Si romanem arrelats a la terra i a la seva llarga història veurem les coses en perspectiva i podrem resistir els complexos messiànics i la inflació de l’ego. No estem aquí per salvar el món com a llops solitaris, sinó per intentar-ho i fer-ho conjuntament amb els altres. Recordem les paraules de Juliana de Norwich (1342-1416), que parlava de la nostra tasca com a jardiners del món que Déu ha posat a les nostres mans.
Resistir-se a quedar-se enganxats en el dolor i el mal. Tant Juliana com el mestre Eckhart (1260-1328) van tractar sobre com el dolor sovint arriba al seu final mentre que el bé té una vida més llarga. Juliana solia repetir “tot anirà bé”. Reconeixia la duresa i el mal, però confiava que el bé i la bellesa triomfava sobre el mal. El rabí Zalman Schactner (1924-2014) solia dir: “hi ha més bé que mal en el món, però no molt més”.
Recordar la Via Positiva, el que Tomàs d’Aquino anomenava “bondat original”; Juliana en deia “la bondat és Déu”; Hildegarda de Bingen “la saviesa original”; Matthew Fox “la benedicció original”. Es tracta de permetre que la joia irrompi en la nostra vida. Hem de ser caçadors/recolectors de joia. I practicar la gratitud.
Practicar el deixar anar (la Via Negativa)
Alliberar-te de tal manera que puguis crear (la Via Creativa) i aportar imaginació moral i alternatives.
Tenir la pell prou gruixuda, perquè els profetes necessiten l’energia d’un guerrer.
Meditar sobre bones noves com aquesta de Jesús: “Us deixo la pau, us dono la meva pau. Jo us dono la pau que el món no dóna. Que els vostres cors s'asserenin i no temin.” (Jo 14,27)
Està clar que aquests ensenyaments (que trobem en totes les tradicions) són importants en un temps com l’actual en què molta gent se sent amoïnada o temorosa.
El mal existeix. Investiga sobre el mal. Els occidentals sovint hem menystingut el mal. La religió ha parlat tant del pecat que ha evitat el mal o l’ha amagat, fins que, sobtadament, el mal entra en la història i ens sorprèn.
Per això cal trobar un llenguatge comú entre orient i occident per contextualitzar el mal enmig de les meravelles de l’univers, la terra i els nostres propis cossos. En el seu últim llibre Deepak Chopra va predir que el mal seria el principal tema espiritual del segle 21.
Treballa amb aquells a qui pots ajudar. Recolza i encoratja altres persones que facin el mateix.
Fes el que puguis fer i allò a què et sentis cridat, i intenta fer-ho amb altres, allà on sigui possible. Queda-t’hi el màxim temps que puguis. Cuida’t! Recorda la frase del mestre Eckhart: “La compassió comença a casa, amb el propi cos i la pròpia ànima”
Respira profundament. Riu molt. Barreja saviesa i acció.
Un bon programa de treball, oi?