Blog  

Pràctiques espirituals en temps de pandèmia

1142
18-05-2020

M’agradaria compartir l’últim escrit d’un dels meus teòlegs de capçalera, de qui ja us he parlat moltes vegades: Matthew Fox. Va ser dominic i professor de teologia fins que l’amic Ratzinger el va fer fora: tota una carta de presentació ben favorable, al meu entendre!

Anem-hi. Avui en Matthew recomana una sèrie de pràctiques espirituals en aquest temps de pandèmia que ens ha tocat viure. La pregunta seria: què podem fer per resistir la desesperació i la depressió en el confinament?

La primera cosa seria expandir la pròpia consciència per incloure els altres, la Terra i el Cosmos per tal d’obtenir una consciència més expandida sobre les nostres pròpies pors i inseguretats.

 Altres coses:

Practicar la humilitat. Si romanem arrelats a la terra i a la seva llarga història veurem les coses en perspectiva i podrem resistir els complexos messiànics i la inflació de l’ego. No estem aquí per salvar el món com a llops solitaris, sinó per intentar-ho i fer-ho conjuntament amb els altres. Recordem les paraules de Juliana de Norwich (1342-1416), que parlava de la nostra tasca com a jardiners del món que Déu ha posat a les nostres mans.

Resistir-se a quedar-se enganxats en el dolor i el mal. Tant Juliana com el mestre Eckhart (1260-1328) van tractar sobre com el dolor sovint arriba al seu final mentre que el bé té una vida més llarga. Juliana solia repetir “tot anirà bé”. Reconeixia la duresa i el mal, però confiava que el bé i la bellesa triomfava sobre el mal. El rabí Zalman Schactner (1924-2014) solia dir: “hi ha més bé que mal en el món, però no molt més”.

Recordar la Via Positiva, el que Tomàs d’Aquino anomenava “bondat original”; Juliana en deia “la bondat és Déu”; Hildegarda de Bingen “la saviesa original”; Matthew Fox “la benedicció original”. Es tracta de permetre que la joia irrompi en la nostra vida. Hem de ser caçadors/recolectors de joia. I practicar la gratitud.

Practicar el deixar anar (la Via Negativa)

Alliberar-te de tal manera que puguis crear (la Via Creativa) i aportar imaginació moral i alternatives.

Tenir la pell prou gruixuda, perquè els profetes necessiten l’energia d’un guerrer.

Meditar sobre bones noves com aquesta de Jesús: “Us deixo la pau, us dono la meva pau. Jo us dono la pau que el món no dóna. Que els vostres cors s'asserenin i no temin.” (Jo 14,27)

Està clar que aquests ensenyaments (que trobem en totes les tradicions) són importants en un temps com l’actual en què molta gent se sent amoïnada o temorosa.

El mal existeix. Investiga sobre el mal. Els occidentals sovint hem menystingut el mal. La religió ha parlat tant del pecat que ha evitat el mal o l’ha amagat, fins que, sobtadament, el mal entra en la història i ens sorprèn.

Per això cal trobar un llenguatge comú entre orient i occident per contextualitzar el mal enmig de les meravelles de l’univers, la terra i els nostres propis cossos. En el seu últim llibre Deepak Chopra va predir que el mal seria el principal tema espiritual del segle 21.

Treballa amb aquells a qui pots ajudar. Recolza i encoratja altres persones que facin el mateix.

Fes el que puguis fer i allò a què et sentis cridat, i intenta fer-ho amb altres, allà on sigui possible. Queda-t’hi el màxim temps que puguis. Cuida’t! Recorda la frase del mestre Eckhart: “La compassió comença a casa, amb el propi cos i la pròpia ànima”

Respira profundament. Riu molt. Barreja saviesa i acció.

Un bon programa de treball, oi?

0.0
Espiritualitat Juliana de Norwich Mestre Eckhart Matthew Fox Hildegarda de bngen via Positiva Via Negativa Mal Creació

No hi ha cap comentari de moment...

Escriviu un comentari

El vostre correu electrònic no serà publicat.