Blog  

Pregària amb les set paraules de Jesús a la Creu

1226
6-04-2020

La pregària comença amb l’estança en penombra. Podem posar una Creu amb un llantió encès.

Introducció

Els textos evangèlics no són el relat d’uns fets històrics, sinó que són relats que volen transmetre l’experiència de les primeres comunitats cristianes. Avui ens proposem escoltar les set paraules que els diferents relats evangèlics posen en boca de Jesús en el moment de la seva mort. Perquè en la literatura antiga, les darreres paraules d’algú que mor volen ser una síntesi de la seva persona, de la seva vida i del seu pensament. Aquestes set paraules, doncs, constitueixen per a les primeres comunitats cristianes el nucli de la seva experiència de Jesús el natzarè. Perquè no oblidem que per poder viure la vida plena que celebrarem a la Pasqua, Jesús “s’abaixà i es feu obedient fins acceptar la mort, i una mort de creu” (Fl 2,8).

A més, la pandèmia que s’ha manifestat amb tanta duresa aquests dies, ha “clavat” moltes persones a la creu: la de la malaltia i la de la mort en solitud, la del lliurament extenuant de les persones que treballen en la sanitat  o en els serveis públics. Tal com acompanyem Jesús a la creu, tal com recordem la nostra pròpia creu com a homes i dones LGTBI, avui també serem al costat de totes les víctimes de la pandèmia, de totes aquelles persones que n’han patit, en pateixen i en patiran les conseqüències.

1.- “Pare, perdona’ls, perquè no saben el que fan” (Lc 23,33-34)

“Quan arribaren a l'indret anomenat la Calavera, hi van crucificar Jesús amb els criminals, l'un a la dreta i l'altre a l'esquerra. Jesús deia:

--Pare, perdona'ls, que no saben el que fan.

Després es repartiren els seus vestits i se'ls jugaren als daus.”

Silenci

Reflexió

Com a gais i lesbianes creients i raonables, hem tingut ocasió de practicar el perdó. Hem fet front als malentesos intencionats, a les relacions trencades, al llenguatge violent. Hem arribat a aquell punt de no retorn en què sabíem que res no tornaria a ser igual, en què vèiem morir el nostre jo en sortir de l’armari. I en aquest moment de desesperança no hem sabut què dir. Hem sentit les nostres paraules més que no pas les hem pensat. Perquè abans de perdonar i estimar els altres cal que ens perdonem i estimem a nosaltres mateixos.

Pregària

Divinitat estimada, la retòrica antigai de la societat que ens envolta és ignorant, sense sentit i estúpida. Perdona’ls. Perdona’ns i ajuda’ns a trobar un camí millor. Ensenya’ns a fruir de la bellesa, la dignitat i el valor de cada ésser humà. Ajuda’ls a entrar en raó. Ajuda’ns a estar a punt quan ells ho facin. Tots plegats ho podem fer millor. T’ho demanem en el nom de Jesús. Amén.

2.- “T’ho asseguro: avui seràs amb mi al paradís”(Lc 23,39-43)

“Un dels criminals penjats a la creu l'injuriava dient:

--¿No ets el Messies? Doncs salva't a tu mateix i a nosaltres!

Però l'altre, renyant-lo, li respongué:

--¿Tu tampoc no tens temor de Déu, tu que sofreixes la mateixa pena? I nosaltres la sofrim justament, perquè rebem el que mereixen els nostres actes, però aquest no ha fet res de mal.

I deia:

--Jesús, recorda't de mi quan arribis al teu Regne.

Jesús li digué:

--T'ho asseguro: avui seràs amb mi al paradís.”

Silenci

Reflexió

Paraula de coratge i d’esperança. Jesús trenca amb el passat i amb les etiquetes que la societat havia penjat a aquell home. Veu un ésser humà que pateix i li assegura que el seu destí final no és la mort, sinó un paradís que transcendeix el dolor i el patiment. Nosaltres, la gent LGTB, hem aguantat un gran sofriment, refús i dolor. Alguns fins i tot ens han dit que som fora de la llei de Déu. Però Ell ens diu “Ets meu. Seràs amb mi. I ara Jo sóc amb tu”. Pensem també en totes aquelles persones que estan aïllades per la malaltia i que necessiten aquestes paraules.

Pregària

Obre’ns els ulls i el cor, Senyor, perquè sentim la teva presència enmig del rebuig, el patiment i el dolor. Fes que les persones aïllades per la malaltia sentin també la teva presència. I fes-nos agents d’esperança i de consol per als qui trobem en el camí de la vida. T’ho demanem en el nom de Jesús. Amén.

3.- “Dona, aquí tens el teu fill. Aquí tens la teva mare” (Jn 19,25-27)

Vora la creu de Jesús hi havia la seva mare i la germana de la seva mare, Maria, muller de Cleofàs, i Maria Magdalena. Quan Jesús veié la seva mare i, al costat d'ella, el deixeble que ell estimava, digué a la mare:

--Dona, aquí tens el teu fill.

Després digué al deixeble:

--Aquí tens la teva mare.

I d'aleshores ençà el deixeble la va acollir a casa seva.”

Silenci

Reflexió

En sortir de l’amari alguns de nosaltres hem tingut dificultats amb les nostres famílies. Ha estat en aquell moment que hem descobert el consol, el coratge i l’amor de la nova família. La família que hem elegit. La família d’amor. Quan la nostra família de sang ha fallat, la nova família ens ha salvat la vida. La nova família dels amics i les amigues, la nova família de la meva comunitat de fe. Amics i amigues que m’han conegut realment. Amics i amigues en qui he confiat les meves esperances, els meus somnis, els meus temors. Que m’han estimat i acceptat sense condicions. Som éssers de relació. I la promesa és que sempre serem cuidats i recolzats per les relacions i les famílies de tota mena que ens envolten. No importen ni els canvis ni les fosques nits de l’ànima, ni les alegries del nostre viatge: Déu s’ha compromès a regalar-nos una família, tal com Jesús li va donar una família a Maria.

Pregària

Et donem gràcies, Pare i Mare, perquè mai no ens deixes sols. Perquè sempre tenim algú al nostre costat que ens acull i ens acompanya. Ajuda’ns a trobar la nostra família quan ens sembla que estem sols. Fes-nos amatents a acompanyar, a recolzar, a estimar i a acollir tots els germans i les germanes que són en la solitud, sobretot en aquest temps de pandèmia. T’ho demanem en el nom de Jesús. Amén.

4.- “Déu meu, per què m’has abandonat?”(Mc 15,33-34)

“Arribat el migdia, es va estendre per tota la terra una foscor que va durar fins a les tres de la tarda. I a les tres de la tarda, Jesús va cridar amb tota la força:

-- Eloí, Eloí, ¿lemà sabactani? —que vol dir: «Déu meu, Déu meu, per què m'has abandonat?».

Silenci

Reflexió

Tots i totes, també pel fet de ser gais i lesbianes, ens hem sentit en algun moment abandonats per Déu. En una nit fosca i pregona. Pensem que ningú més ha passat per quelcom semblant. Els relats evangèlics, però, ens assenyalen Jesús i ens fan saber que Ell també es va sentir sol i abandonat. Ell, que va aixecar-se d’entre els morts, es va sentir sol fins a la mort. La mort com a suprem despullament i lliurament de tot. Perquè a la vida plena no li cal equipatge. Perquè després de la nit més fosca, sempre surt el sol.

Pregària

Déu nostre, units a totes les persones sense esperança, a totes les persones aïllades per la malaltia, a totes les persones abandonades, cridem: “per què ens has abandonat?”. Fes-nos agents d’esperança, de consol i de salvació per a totes elles. Ajuda’ns a mostrar-los el sol que surt cada matí després de la nit més fosca. I ajuda’ns a saber viure les nits més fosques com a ocasió per deixar tot allò que no necessitem. T’ho demanem en el nom de Jesús. Amén.

5.- “Tinc set!” (Jn 19,28-29)“Després d'això, Jesús, sabent que tot s'havia realitzat, perquè s'acabés de complir l'Escriptura, va dir:

--Tinc set.

Hi havia allà un gerro ple de vinagre. Van posar al capdamunt d'un manat d'hisop una esponja xopa d'aquell vinagre i la hi acostaren als llavis”

Silenci

Reflexió

En el món d’avui, molta gent pateix perquè no té accés a les necessitats humanes més bàsiques. Una de cada vuit persones passa fam. Una de cada quatre persones no té accés a l’aigua potable. Hi ha més persones que passen fam que la suma de les poblacions dels Estats Units, Canadà i la Unió Europea. I al nostre país, més de dos milions de nens viuen en pobresa. I 30.000 famílies amb nens passen fam. Pensem també en com viuran la pandèmia les persones de països empobrits. Davant d’això, davant de Jesús que ens diu “Tinc set”, podem passar de llarg o fer com els soldats que van compadir-se i van compartir el vinagre que feien servir per purificar l’aigua per calmar la set del crucificat.

Pregària

Som totes i cadascuna de les persones que passen fam i set, som tota la creació maltractada per la nostra cobdícia. Com la dona samaritana, et demanem, Pare i Mare, aquella aigua que sigui dins nostre una font de vida plena, per compartir-la amb totes les persones i tota la creació. T’ho demanem en el nom de Jesús. Amén.

6.- “Tot s’ha complert”(Jn 19,30)

“Quan Jesús hagué pres el vinagre, va dir:

--Tot s'ha complert.

Llavors inclinà el cap i va lliurar l'esperit.”

Silenci

Reflexió

Aquí hi ha el quid de l’Evangeli, la base sobre la que ens recolzem les persones cristianes. Jesús estén els braços a la creu i obre el seu cor i la seva ànima per abastar tot el nostre dolor, patiment, injustícia, violència, ira o temor. En el moment de la creu, el cicle de la violència per la violència, del patiment pel patiment s’ha acabat. Ja no hi ha càstig. Ja no hi ha venjança. Tot s’ha complert, tot s’ha acabat. Jesús a la creu ens allibera de la nostra normalitat. Més que retornar mal per mal, hi trobem la gràcia d’estimar aquells que ens odien i pregar pels qui ens volen mal. Ens convertim en les mans plenes de sang del Crist que treballen per la pau, que ofereixen una alternativa a l’odi, al racisme, al sexisme, a l’homofòbia. Prometent al món que, realment i veritablement, les nostres divisions s’han acabat. Tot s’ha complert.

Pregària

Senyor, volem completar l’obra de les teves mans, volem seguir amb l’obra de Jesús. Ajuda’ns a treballar per un món millor, a caminar sense defallir cap a la unitat, perquè, al final del nostre camí, puguem dir “tot s’ha complert”. T’ho demanem en el nom de Jesús. Amén.

7.- “Pare, confio el meu alè a les teves mans” (Lc 23,44-46)

“Era ja cap al migdia quan es va estendre per tota la terra una foscor que va durar fins a les tres de la tarda: el sol s'havia amagat. Llavors la cortina del santuari s'esquinçà pel mig. Jesús va cridar amb tota la força:

--Pare, confio el meu alè a les teves mans.

I havent dit això, va expirar.”

Silenci

Reflexió i pregària

Nosaltres també posem el nostre alè a les mans de la Divinitat. I tenim present totes les persones que pateixen per la pandèmia. Posarem damunt l’altar el pa i el vi, totes les nostres penes i els nostres neguits, les nostres capacitats i les nostres limitacions. Posarem sobre l’altar el cos mort i ensangonat de Jesús. I recordarem el seu gest suprem de lliurament. Recordarem les seves paraules i la seva vida amb el gest de partir el pa. I compartirem el seu Cos i la seva Sang, la vida plena, que transfigura les nostres misèries. En l’amor més gran, l’únic que salva.

OFERTORI

Posem el pa i el vi sobre la taula, tot cantant.

“In manus tuas Pater commendo spiritum meum” (bis)

(“A les teves mans, Senyor, encomano el meu esperit”)

EUCARISTIA

- Pregàries personals

Posem sobre la taula, junt amb el pa i el vi, tots els nostres anhels i necessitats. En aquest temps de pandèmia, posem sobre l’altar el patiment, els anhels i les necessitats de totes les persones que la pateixen directament, les persones malaltes, les que moren i les seves famílies i amistats.

- Parenostre

I per totes aquelles coses que no hem sabut expressar o demanar, diem l’oració que els evangelis posen en boca de Jesús.

- Gest de pau

Si en presentar l’ofrena a l’altar ens adonem que no estem en pau amb algú, deixem l’ofrena i fem les paus. Ara és el moment de fer-ho, encara que només sigui simbòlicament. Els símbols sempre tenen una realitat associada!

- Invocació de l’Esperit

Invoquem l’Esperit sobre el pa i el vi perquè siguin per a nosaltres el Cos i la Sang de Crist.

- Memorial de la Fracció del Pa

Recordem el gest de Jesús en el darrer sopar amb els seus amics. Ens va dir que quan el volguéssim recordar féssim el que Ell va fer. Va agafar el pa, va donar gràcies i el va repartir entre els seus amics dient: "Preneu i mengeu-ne tots, que aquest és el meu cos, entregat per vosaltres". I després de sopar, va prendre la copa amb el vi, va donar gràcies i la passava als seus amics tot dient:"Preneu i beveu-ne tots, que aquesta és la copa de la meva sang. Sang de l’Aliança nova i eterna, que serà vessada per vosaltres i per tota la humanitat en remissió dels pecats. Feu això quan em vulgueu recordar".

- Record de la comunitat

Demanem que l’Esperit uneixi en un sol cos els qui compartim el Cos i la Sang de Crist. Recordem la comunitat eclesial, la nostra família, els nostres amics i amigues, les persones malaltes, les persones que passen necessitat, tota la humanitat sofrent,  les persones que han mort.

- Comunió

Mengem el Cos i bevem la Sang de Crist. Sentim la seva realitat divina en el nostre interior i sentim-nos unides amb el Crist, que ha unit totes les coses “tant les del cel com les de la terra”(Ef 1,10)

- Benedicció final

Et demanem, Senyor, que davalli una benedicció abundosa
sobre aquesta comunitat que ha reviscut devotament
la Passió, la Mort i la Resurrecció del teu Fill Jesús.
Concedeix-li el perdó i el consol,
Fes-la forta en la fe i confirma-la en l’esperança de la vida plena.
Per Crist, Senyor nostre. Amén.

Divinitat poderosa i misericordiosa,
que ens vas fer renéixer per la Passió, la Mort i la Resurrecció del Crist.
Conserva en nosaltres l’obra de la teva misericòrdia,
perquè per mitjà de la participació en aquest misteri,
visquem per sempre en l’esperança.
Per Crist, Senyor nostre. Amen.

Recorda’t, Senyor, de la teva misericòrdia
i protegeix sempre els teus fills i filles,
pels qui el Crist, el teu Fill,
per mitjà de la seva Passió, la seva Mort i la seva Resurrecció
va instituir aquest misteri pasqual.
Per Crist, Senyor nostre. Amén.

Tu que ets + Pare i Mare, Fill, i Esperit Sant. Amén.

0.0
Publicacions relacionades: Jesús no ho hagués fet
confinament Pregària ACGIL eucaristia pa vi set paraules creu LGTBI pandèmia Jesús cos sang

No hi ha cap comentari de moment...

Escriviu un comentari

El vostre correu electrònic no serà publicat.